Çikolata Yapalım

Çikolata Yapalım

Ev yapımı çikolatalar, benmari usulü ile yapılır. Peki benmari usulü nedir, nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Benmari usulü denilen yöntem, kuvertür çikolatayı su buharı aracılığıyla eritmektir. Benmari usulü ile çikolata yapımı gerçekleştirmek için öncelikle tencereye az miktarda su koyun.


Daha sonra içine cam veya çelikten bir kap koyun. Ancak bu kap sadece tencere ile temasta olsun, yani kaynayan suya değmesin. Kuvertür çikolatamız, doğrudan sıcaklık ile değil su buharı ile eriyecektir. Eğer içine oturttuğumuz kabımız kaynar su ile temas ederse, kuvertür çikolatamız gereğinden fazla ısı alacağı için çikolata yapımı sürecine doğrudan zarar verecektir.


Çok fazla ısıya maruz kalan çikolata kenarlarından yanmaya başlar. Bu da çikolatada tat ve kıvam değişikliklerine neden olur. Çikolata yapımı uğraşınızdan tam bir verim almak, çikolatanın kendine özgü kıvamını ve tadını korumak için 42-45 derecelik bir ısı gerekmektedir. Bu yüzden, çikolatanızın bu sıcaklık aralığında eriyeceğinden emin olun.


Bu noktaya dikkat ettikten sonra, kaba küçük küçük ufaladığınız kuvertür çikolata parçalarını ekleyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, çikolatayı spatula yardımıyla devamlı olarak karıştırmak ve hiç erimemiş ya da tamamen erimemiş parçası kalmadığından emin olmaktır. Bu yüzden kaşık gibi bir araç yerine, kazıma hareketiyle alttan üste doğru karıştırma hareketi yapabileceğiniz spatula kullanmak önemlidir.


Çikolatanın iyice eridiğinden emin olduktan sonra, tencereyi ocaktan alıyoruz. Burada başka bir dikkat edilmesi gereken püf nokta karşımıza çıkıyor. O da bu çikolatanın şekil verilmeden önce ne kadar soğutulacağı.


Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çikolata su buharında 42-45 derece arasında bir sıcaklıkta erimişti. Şimdi bu sıcaklığı bir miktar düşürmemiz gerekiyor. Yaklaşık 30-32 derece bunun için yeterli olacaktır. Peki bu sıcaklığa düştüğünü nasıl anlayacağız?


çikolata yapımı, çeşitli tatlılarda kullanılmak üzere küçük parçalara ayrılmış kavanozda tutulan çikolata 


Ocaktan aldığınız ve içinde eritilmiş çikolata olan tencereye ince ince kırılmış kuvertür çikolatalar ekleyin. Bu miktar çok fazla olmayacak, tenceredeki çikolata miktarının beşte biri kadar olması yeterli olacaktır. Sonra yine spatula yardımıyla aynı şekilde karıştırın ve çikolataların erimesini sağlayın.


Bu noktada, eklediğiniz çikolataların çok hızlı bir şekilde erimemesi gerekir. Çünkü bu sıcaklığın, ulaşmak istediğimiz sıcaklıktan daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu yüzden, ideal sıcaklığa ulaşıncaya kadar çikolata eklemeye devam edin. Bir süre sonra, yaklaşık bir dakika hızlı bir şekilde karıştırın. Bu işlem önemlidir. Çünkü çikolata yapımı sürecinde elde ettiğiniz çikolataya belirli bir parlaklık kazandırır.


Yapılan bu son işlemler, erimiş çikolatamızı belirli bir yoğunluğa ulaştıracak ve farklı içeriklerle şekil verilmeye hazır hale gelecektir. Son atılan parçaların iyice eridiğinden, hiç erimeyen parçası kalmadığından emin olduktan sonra sadece hayal gücünüzle sınırlandırabileceğiniz içerikler ekleyip yeniden şekil verebilirsiniz. Çikolata yapımı sürecinin en zevkli noktası da işte burasıdır.


Piyasada son derece sınırlı olan çikolata çeşitlerinin aksine, istediğiniz çeşitte ve şekilde çikolatayı evde üretmenizi mümkün kılar. Hem de piyasadaki paket çikolatalardan daha kaliteli çikolatalar ile… Örneğin, en az fındık ve Antep fıstığı kadar popüler olan cevizin neden paket çikolata yapımında kullanılmadığı merak edilir. Ama evde çikolata yapımı sürecine girişerek, çikolata endüstrisinin bu açığını kendinizce kapatabilirsiniz.


Şekil meselesine de değinmeden geçmeyelim. Elimizde erimiş bir çikolata olduğu için tabi ki bu çikolataya şekil verme süreci olacak. Bu aşama size, çikolatanıza istediğiniz şekli verme şansı tanıyor. Bu yönüyle çikolata yapımı, son derece eğlenceli. Ekler, çikolatalı kurabiye ve çikolatalı pasta gibi birçok tarif, benmari usulü ile eritilmiş çikolataya ihtiyaç duyar.


Bu yüzden eğer çikolata yapımı sürecine doğrudan farklı çeşitlerde çikolata yapmak için değil de bir tarifin bir kısmını yapmak için girişiyorsanız, yaptığınız tarifin lezzetli bir şekilde sonuçlanması için yine bu aşamalara ve püf noktalara dikkat etmelisiniz.